Foos Roots Logo

Prague Rosengart Open 2023

Nejkrutější Krůty, bezkonkurenční Ivča a spousta juniorských nadějí

Na úvod kalendářního roku 2023 se odehrál pod taktovkou Roots na konci ledna v kavárně a salonku hotelu Ilf mezinárodní turnaj Prague Rosengart Open. Třídenní program na dvanácti nových černých stolech Rosengart začal atraktivní týmovou soutěží. Atraktivní, svižná, živá disciplína přilákala osm tradičních i rozličných týmů. Ovládl ji tým Wikings. Místo stálého hráče a ikony klubu, Vojty Nykodyma, nastoupil za Winkings Jan Kovařík a byla to dobrá volba.  Součástí víkendu bylo i vyhlašování loňské Rosengart tour, ve které se rozdaly odměny pro hráče v celkové výši 24 000 Kč. 

Do sobotní kvalifikace se přihlásilo 37 dvojic. Jelikož byl turnaj v ITSF listině klasifikován „pouze“ jako Pro tour, tolik zahraničních hráčů jako na Czech Open Masters nepřijelo. I tak ale byla konkurence více než kvalitní a postup z kvalifikace nebyl nijak lehký. Turnaj měl jedno překvapení, a tím bylo účinkování Ondřeje Hrabě a Martina Škultétyho v semifinálové bitvě s Matějem Volkem a Markem Jordánem, kterou rozhodl až pátý leg. V něm měli kluci hodně blízko k vítězství a účasti ve finále. Možná ještě teď si Slash promítá situaci, kdy rozehrával za stavu 4:3 po obdržené brance. Jeho pětka nebyla při zamýšleném prohozu tolik svižná, jak by se na tak vypjatou situaci slušelo. Marek Jordán získal poměrně snadno míček na trojku, jeho parádní snake srovnal stav a senzační účast ve finále se začala pomalu, ale jistě sypat. Po následné porážce s Davidem Mádlem a Janem Kovaříkem si nakonec Ondra Hrabě a Martin Škultéty připsali čtvrté místo, ale i tak se jednalo o výborný výkon a asi o největší překvapení celého víkendu.

Finálový zápas byl ostatně jako celý víkend v režii hráčů KKC. Marek Jordán a Matěj Volek na straně jedné a Martin Douša s Petrem Pospěchem na straně druhé. Z vítězství se radoval nakonec zkušenější útočník s rožnovským zabijákem.

Spokojenost s konečným výsledkem ale byla na obou stranách. I tuto bitvu rozhodl až pátý leg, ve kterém do té doby naprosto suverénní Douša s Pospěchem (všechny zápasy v pavouku 3:0) museli otáčet z 1:3. To Matěj s Márou to měli přesně opačně a každý zápas měli na pět setů. 

Ženské kategorie ovládla suverénně Iva Frančíková, která za celý víkend nenašla přemožitelku a nic na tom nezměnil ani fakt, že tentokrát nehrála dvojice s Šárkou Holomouckou, nýbrž s Andreou Chlumovou. Druhým místem v jedničkách všechny příjemně překvapila Dominika Koubová a opět se ukazuje, že trénovat se vyplácí. Když se k tomu přidá dobrá nálada, hlad po vítězství a zdravá soupeřivost, je vždy dobře nakročeno k pěknému výkonu. To beze zbytku potvrdila i Martina Ždiňáková. Jen více takových šikovných a usměvavých hráček na turnajích té nejvyšší kategorie. 

Sobotním dnem v hracím sále silně rezonovaly i prezidentské volby. Roots vypsala tipovačku za dvacku na přesný poměr hlasů a vítěz bral vše. 25 politologů mělo o zábavu postaráno, tedy pokud s tipem šli alespoň na generálových 56 - 7%.  Nutno říci, že souboj byl napínavý až do posledního okrsku, ale mocný finiš generála (hlasy asi z Prahy 4) přisoudil Matěji Volkovi s tipem 58,5% bank. Gratulka. 

Nedělní den je po sobotní fotbálkové šichtě na turnajích Roots vždy poklidnější, a tak obvyklých padesát procent hráčů ze soboty dorazilo i na neděli. Bylo by fajn toto stálé procento do budoucna trochu pozvednout, protože, ač máme v Čechách rádi hlavně dvojice, právě jedničky jsou brány ve světě jako královská disciplína a nejviditelnější vizitkou hráče. 

Kvalifikace jedniček byla tentokrát spíše rozehřívací a až první dvě kola KO pavouka ukázala, kdo se na jedničky opravdu dobře připravil. Kvarteto nejlepších se vykrystalizovalo takto: Martin Douša, Marek Jordán, Andrej Očenáš a Roman Kopřiva. Dle titulku reportu z  tohoto turnaje asi nikoho nepřekvapí, že finále bylo v režii bájného týmu KKC. Marchino byl i podruhé nad Jordyho síly, na podium se tedy postavili stejně jako ve dvojicích, doplněni o slovenského reprezentanta Andreje Očenáše na třetím místě. Ten samý scénář se na stupních vítězů opakoval i v mixech, a tak Marchino po boku Ivči shodně připsali triple z víkendového turnaje a Jordy třetí stříbro s parťačkou Luckou Šolínovou. Tentokrát je na podium doprovodili Dominika Koubová a Jozef Kuchta. 

Pevně věřím, že tyto poněkud monotónní výsledky leckoho přimějí, aby šel potrénovat, přijel na dubnové Mistrovství ČR do hotelu Ilf na Masters a přerušil tuto brutální dominanci. Vítězové si zaslouženě odnesli i pěkný podíl z výher a pódiových míst v Rosengart tour. 

Závěrem reportu se zmíním o juniorech, kteří se v neděli sešli v úctyhodném počtu sedmnácti a přijeli opravdu z rozličných koutů vlasti. Za to jim i jejich dospělému doprovodu patří velký dík. Oliver Ladra, nedávno ještě super úspěšný junior na turnajích u nás i ve světě, dokázal zorganizovat pro naše fotbálkové naděje budoucnosti den plný akčního fotbálku ve stylu: “..že si vypadl? Nevadí, hraješ dál na stole číslo…” Bravo a velký respekt. 

Všem hráčům děkujeme za účast, hotelu Ilf a firmě Rosengart za perfektní servis a těšíme se u rychlých tyčí brzy na viděnou. 

Fotbálku zdar!