Foos Roots Logo

XXII. Rosengart mistrovství ČR aneb kudla do vlastních řad!

Jsou to již více než dva týdny, co jsme odehráli mistrovství České republiky na naší milované Róze. Čekali jsme na XXII. ročník sakra dlouho, ale dočkali jsme se a stálo to rozhodně za to. Slyšet tři dny cinkat fotbálkový plech a Petra Pospěcha zpívat národní hymnu, radovat se z branky na zbrusu novém černém stole a setkat se s kamarády, je prostě boží.

Natřikrát odložený turnaj proběhl předpisově v souladu se vším, co je nyní k takovému turnaji třeba. Inu aby ne, když rychlé tyče hostí hotel Ilf. Nemohu v úvodu opomenout, že jako vždy patří celému personálu hotelu Ilf velký dík!

Dočetli jste až sem a netrpělivě se ptáte, kdo byl nejlepším hráčem mistrovství? Byli dva, slovenský borec Šimon Vároš a Vltavou odkojený Martin Douša. Vítězek a vítězů bylo po tři dny urputných, leč férových bojů mnoho, ale poraženi jsme byli tak trochu všichni.

Bylo to mé XXI. mistrovství jako hráče a XX. mistrovství jako organizátora. Svým způsobem ale zároveň i první. Po dvaceti letech ve funkci předsedy ČFO jsem na podzimní valné hromadě v roce 2019 ponechal svoji funkci všanc. Ne, nechtěl jsem třikrát vstoupit do stejné řeky a být účasten personálních pletich Petra Plasgury. Zároveň jsem nechtěl brzdit fotbálkový progres a vědom si svých chyb, limitů a možností, jsem přenechal tuto funkci jiným. Pevně jsem věřil, že spokojený hráč bude i nadále ve spolku ČFO vítězit nad fotbálkovým byznysem a současné vedení bezmezně ctít článek 2 jeho nynějších stanov - Účel spolku. Leč nestalo se.

Prakticky od dob vzniku mezinárodní fotbálkové organizace ITSF v roce 2002 byl nejstarší fotbálkový turnaj na stolech Rosengart brán jako ITSF podnik. Byť se vždy jednalo o “pouhou” Pro tour, jezdili k nám hráči  z celého světa a současné vedení, coby vyjukaní hošíci, přihlíželo Jamalovým hysterickým výlevům a jeho nevšednímu fotbálkovému umění, vrozenému gentlemanství Giuliana Bentivoglia a mnohému dalšímu, co roztodivný svět stolního fotbálku přinášel. Všechny nás to bavilo a sbírali jsme svorně body do světového žebříčku. Až doteď.

V době covidové se toho na světové i české scéně z hlediska turnajů pochopitelně mnoho neudálo. Když začalo normálnímu životu svítat na lepší časy a zase začaly na stránkách ITSF přibývat nové turnaje, termínová listina turnajů ČFO stále zela beznadějně prázdnotou.  A my - spolek Roots, jí chtěli alespoň trochu zaplnit.

Nutno podotknout, že jsme byli prostřednictvím webových stránek včas a  řádně informováni o online valné hromadě ČFO. Zápis z ní ale stále jaksi nemáme.

 

Nejste členy ČFO…?

Zaslání žádosti o turnaj je drobnou formalitou vůči světové organizaci. ITSF turnaj zveřejní a váš turnaj dostane rázem světový kredit. Odehrajete turnaj, pošlete výsledky a zaplatíte jako organizátor mateřské organizaci nemalý poplatek. Jak jednoduché. A v této nelehké době je obzvlášť důležité ukázat, že to u nás stále někdo hraje a organizuje. Proto jsme do toho, i přes možné nástrahy zvenčí, šli.

Nespočetněkrát jsme takto v minulosti podpořili euro stůl Leonhart (na našem území zastoupený Petrem Plasgurou) a fungovalo to. V nelehkých dobách Rosengartu to bylo jen dobře a českému foosballu ku prospěchu. Hráčům jsme i nadále společně servírovali světovou špičku na stříbrném podnose nehledě na sympatie k foosballovým výrobcům, regionální příslušnosti fotbálkových nadšenců z celé republiky a nedořešeným členským poplatkům. Troufám si říci, že nebýt aktivní účasti bývalého prezidenta ČFO Jakuba Čmika na těchto turnajích, raná úroveň Leonhart turnajů na našem území by takto skvělá nebyla.

Nyní jsme se dostali jako spolek Roots do fáze žadatele o ITSF turnaj my a ani ve snu by mě nenapadlo, že současné vedení ČFO při svém online meetingu nepodpoří tento legendární turnaj. Budiž ke cti zástupci severočeského foosballu, že byl jako jediný na této schůzi proti a upřednostnil sportovní cíle před striktním dodržováním současných stanov.

Absence  komunikace, vůle a kompromisu najít společné řešení ku prospěchu hráčů napříč republikou, je dle mého názoru největší bolestí současného vedení. Neúčast současného prezidenta ČFO Radka Drdy na nejstarším turnaji u nás je tak jen logickým vyústěním této nešťastné události, která se snad již nikdy v budoucnu nebude opakovat a reprezentační dresy budou na vrcholných akcích alespoň na oko opět jednotné...

Závěrem bych rád všem zúčastněným hráčům poděkoval za skvělý turnaj, který jsme si věřím všichni užili i bez ITSF bodů. Zvláštní poděkování patří Oliveru Ladrovi za bezchybnou organizaci nedělního turnajového programu pro juniory z nízkoprahových klubů.


U rychlých tyčí brzy naviděnou a třeba i s body do světového žebříčku.


Za tým organizátorů fotbálkového XXII. M ČR na stolech Rosengart,


Josef Souček